Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Ποιος ανακάλυψε πρώτος ότι η γη είναι σφαιρική;

Το ήξερες ότι στο συγκεκριμένο επίτευγμα δεν προέβη πρώτος ο άνθρωπος;

Πρώτα τα έντομα και πιο ειδικά οι μέλισσες αντιλήφθηκαν τη σφαιρικότητα της γης, όταν για λόγους επιβίωσης χρειάστηκε να αναπτύξουν μια γλώσσα για να αλληλοενημερώνονται που βρίσκεται το καλύτερο νέκταρ. Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη κατά την διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, δηλαδή πριν από περίπου 150.000.000 χρόνια.

Στην πολύπλοκή τους γλώσσα, ο Ήλιος χρησιμεύει ως το σημείο αναφοράς τους. Ακόμα και σε πολύ συννεφιασμένες ημέρες, μπορούν να υπολογίζουν την ακριβή θέση του Ήλιου στην άλλη άκρη του πλανήτη. Χάρη στον «ενσωματωμένο χάρτη» που διαθέτουν, μπορούν μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα να συλλέξουν και να επεξεργαστούν τα καιρικά φαινόμενα, έτσι ώστε να αποφασίσουν προς τα που θα κινηθούν.

Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστείς ότι ο εγκέφαλος μιας μέλισσας είναι περίπου 1,5 εκατομμύρια φορές μικρότερος από τον δικό μας. Επίσης, οι μέλισσες, από όλα τα πλάσματα του πλανήτη, είναι το πιο ευαίσθητο όσον αφορά το μαγνητικό πεδίο της γης. Αυτό τους βοηθά όχι μόνο να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους, αλλά και για να φτιάχνουν άψογα τις κερήθρες στις κυψέλες τους.
.

...Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

ΠηγέςΤζόν Λοϋντ & Τζόν Μίτσινσον, Το βιβλίο της ολικής άγνοιας, Εκδόσεις Πατάκη, www.nyewall.com, www.exelixeis.grel.wikipedia.org