Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Οι ορχιδέες προσαρμόστηκαν στις μέλισσες

Οι ορχιδέες, δημιούργησαν άρωμα πολύ καιρό αφότου το είχαν γευτεί οι μέλισσες.

Οι μέλισσες δείχνουν προτίμηση σε συγκεκριμένα αρώματα ανθών, τα οποία τις προσελκύουν στα άνθη κάνοντάς τες να συλλέγουν τη γύρη. Πιθανόν, αρχικά είχαν έλξη προς τα αρώματα από μανιτάρια, σάπια φύλλα και άλλες πηγές. Πέρασαν 12 εκατομμύρια χρόνια για να προσαρμοστούν οι ορχιδέες ώστε να δημιουργούν αυτά ακριβώς τα αρώματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο προσέλκυσαν τις μέλισσες που άρχισαν να συλλέγουν τη γύρη.

Οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν συνθετικές αρωματικές ουσίες ως δόλωμα για να συλλάβουν πάνω από 7.000 μέλισσες από 130 είδη. Στη συνέχεια, έβγαλαν ξύνοντας τη γύρη από τα πόδια τους και με τη βοήθεια αναλύσεων DNA προσδιόρισαν τις ορχιδέες από τις οποίες προερχόταν η γύρη. Μπόρεσαν έτσι να προσδιορίσουν ποιες ορχιδέες είχε επισκεφτεί κάθε μέλισσα, και ποιο άρωμα προτιμούσε.

Μετά τη συσχέτιση σε ζεύγη ορχιδέων και μελισσών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες αναλύσεις DNA έτσι ώστε να βρουν τα γενεαλογικά δέντρα των μελισσών και των ορχιδέων. Αφού έκαναν τη σύγκριση μεταξύ των δύο, διαπίστωσαν ότι η εξέλιξη των ορχιδέων υστερούσε, καθώς μια νέα ορχιδέα με συγκεκριμένο άρωμα εμφανίζεται περίπου 12 εκατομμύρια χρόνια μετά την εμφάνιση της προτίμησης για το ίδιο άρωμα ενός νέου είδους μέλισσας.
.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

Πηγές: apocalypsejohn.com, fitoriofreris.grwww.digital-camera.grwww.scienceillustrated.gr