Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Οι αρουραίοι θα φτάσουν σε μέγεθος προβάτου

Στο μέλλον, τα θηλαστικά θα εξαφανίζονται και τα τρωκτικά θα μεγαλώνουν.

Επιστήμονες από το Λέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο) ισχυρίζονται ότι με την πάροδο του χρόνου τα ζώα θα εξελιχθούν σε οποιεσδήποτε μορφές τους επιτρέψουν να επιβιώσουν και να αποκτήσουν απογόνους. Ο γεωλόγος Jan Zalasiewicz παρομοιάζει το εύρημα της μελέτης με την κατάσταση της κρητιδική περιόδου, όταν ζούσαν οι δεινόσαυροι και υπήρχαν θηλαστικά σε μέγεθος αρουραίου η ποντικού.

Οι δεινόσαυροι καταλάμβαναν τις μεγαλύτερες οικολογικές θέσεις και αφότου εξαφανίστηκαν, αυτά τα μικροσκοπικά θηλαστικά μπόρεσαν και εξελίχθηκαν σε πολλές διαφορετικές μορφές. Κάποιες από αυτές ήταν πολύ μεγάλες και εντυπωσιακές, όπως βροντοθηρία, άλογα, μαστόδοντες, μαμούθ και ρινόκεροι. Στο μέλλον, τα σημερινά ποντίκια ενδέχεται να φτάσουν σε μέγεθος του καπιμπάρα (εικόνα αριστερά), του μεγαλύτερου δηλαδή τρωκτικού που υπάρχει στον πλανήτη και φτάνει έως και 80 κιλά.

«Οι αρουραίοι αποτελούν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ζώων, τα οποία οι άνθρωποι έχουμε βοηθήσει να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο και που έχουν προσαρμοστεί επιτυχώς σε πολλά από τα νέα περιβάλλοντα, όπου έχουν βρεθεί. Κάποια σημεία του οικοσυστήματος αδειάζουν και οι αρουραίοι είναι σε καλή θέση να καλύψουν αυτό το κενό», εξηγεί ο Zalasiewicz. Σύμφωνα με τον ίδιο οι αρουραίοι θα έχουν σημαντική επίδραση στο γεωλογικό μέλλον της Γης και θα παράγουν αξιόλογους απογόνους.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος