Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Και οι αρχαίοι Έλληνες έστηναν αγώνες

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί ιστορικοί διαμέσου ενός αποκρυπτογραφημένου παπύρου.

Οι ιστορικοί του King’ s College (Λονδίνο), αποκρυπτογράφησαν έναν ελληνικό πάπυρο που είχε ανακαλυφθεί πριν από έναν αιώνα. Μέσω αυτού αποδείχθηκε ότι το αποτέλεσμα ενός αγώνα πάλης ανάμεσα σε δύο εφήβους ήταν προαποφασισμένο. Το αρχαιοελληνικό συμβόλαιο ανακαλύφθηκε στην αιγυπτιακή πόλη Οξύρυγχο, όπου ζούσαν πολλοί Έλληνες στην αρχαιότητα.

Ο πάπυρος τοποθετείται γύρω στα 267 π.Χ. και είχε συνταχθεί ανάμεσα στον πατέρα ενός παλαιστή με το όνομα Νικάδηνος και τον προπονητή του αντιπάλου του, Δημήτριου. Οι δύο νεαροί επρόκειτο να παλέψουν στους τελικούς των 138ων «Μεγάλων Αντινοείων», οι οποίοι ήταν πολύ σημαντικοί αγώνες κατά τη διάρκεια θρησκευτικού φεστιβάλ στην αρχαία Αίγυπτο. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, ο Δημήτριος έπρεπε «κατά τη διάρκεια του αγώνα να πέσει τρεις φορές και να παραδοθεί στο τέλος» και σε αντάλλαγμα θα λάμβανε τρεις χιλιάδες οκτακόσιες δραχμές σε ασημένια νομίσματα.

Η έγγραφη αρχαία δωροδοκία περιελάμβανε επίσης μία πρόταση σύμφωνα με την οποία ο Δημήτριος, θα έπαιρνε τα χρήματά του ακόμη και αν οι κριτές ανακάλυπταν ότι ο αγώνας ήταν στημένος. Την ίδια στιγμή βέβαια, μέσω του εγγράφου, ο πατέρας του Νικάδηνου εξασφάλιζε ότι αν ο Δημήτριος έκανε πίσω στη συμφωνία και τελικά κέρδιζε τον αγώνα, οι δικοί του προπονητές θα έπρεπε να αποζημιώσουν τον γιο του με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. «οι αρχαίοι συνήθιζαν αυτές τις δωροδοκίες για να μειώσουν τη χασούρα τους, καθώς η προπόνηση των αθλητών στοίχιζε πολύ και δεν υπήρχαν βραβεία για τους δεύτερους», τονίζει ο καθηγητής Dominic Rathbone.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη