Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου για όσους μιλούν πολύ στο κινητό τους τηλέφωνο

Όσοι μιλούν περισσότερο από 15 ώρες τον μήνα στο κινητό τους τηλέφωνο, διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με επιστήμονες από τη Γαλλία, το συμπέρασμά τους προέρχεται από τη σύγκριση 253 ασθενών με από γλοίωμα και 194 ασθενών με μηνιγγίωμα με 892 υγιείς συνομηλίκους τους. Οι ασθενείς της μελέτης είχαν διαγνωστεί με αυτές τις δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλου την περίοδο 2004-2006.

Όπως έδειξε η σύγκριση, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι παρόμοιος μεταξύ όσων δεν χρησιμοποιούν καθόλου κινητό τηλέφωνο και όσων κάνουν μέτρια χρήση. Ωστόσο, όσοι μιλούν πάρα πολύ στο κινητό τους και επί σειρά ετών, έχουν 2,89 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλοίωμα και 2,57 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μηνιγγίωμα σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποιούν κινητό.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκονται όσοι μιλούν στο κινητό περισσότερο από 15 ώρες τον μήνα και επί 2 έως 10 χρόνια (στην έρευνα η μέση διάρκεια της αυξημένης χρήσης του κινητού ήταν 5 χρόνια). Ωστόσο, οι επιστήμονες της εν λόγω μελέτης τονίζουν ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές επίπεδο κινδύνου, καθώς η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων εξελίσσεται διαρκώς. Γι’ αυτό και καταλήγουν πως πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες, οι οποίες θα λάβουν υπ’ όψιν τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη