Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Με υγρή άμμο κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες

Ένα ιδιαίτερο «τέχνασμα» χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για την οικοδόμηση των πυραμίδων.

Για την κατασκευή των πυραμίδων χρησιμοποιήθηκαν τεράστιες λίθοι, οι οποίες έπρεπε να μεταφερθούν μέσω έλκηθρων από μεγάλες αποστάσεις. Για να κάνουν ευκολότερη τη μεταφορά τους, έβρεχαν την άμμο πάνω στην οποίο κινούνταν το εν λόγω έλκηθρο. Εφόσον χρησιμοποιούνταν η κατάλληλη ποσότητα νερού, μειωνόταν στο μισό ο αριθμός των εργατών που απαιτούνταν.

Στα πειράματά τους, επιστήμονες του FOM Foundation και του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (Ολλανδία), τοποθέτησαν ένα τέτοιου είδους έλκηθρο σε μία έκταση άμμου και υπολόγισαν τη δύναμη που χρειάζεται, καθώς και την ακαμψία/σταθερότητα της άμμου σε σχέση με το νερό που χρησιμοποιείται για την ύγρανσή της, μέσω της χρήσης ρεόμετρου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σωστό επίπεδο υγρασίας στην άμμο, μειώνει κατά το ήμισυ τη δύναμη που χρειάζεται για να συρθεί ένα αντικείμενο. 

Η σωστή ποσότητα νερού ήταν «κλειδί» για τη διαδικασία, διευκολύνοντας τη μεταφορά, εφόσον η βρεγμένη άμμος δεν συσσωρευόταν μπροστά από το έλκηθρο όπως όταν ήταν στεγνή. Οι Αιγύπτιοι φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη τεχνική, καθώς σε τοιχογραφία στον τάφο του Τζεχουτιχοτέπ απεικονίζεται ένα άτομο μπροστά από ένα έλκηθρο να ρίχνει νερό στην άμμο.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος