Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Οι selfies στο facebook μας δημιουργούν κόμπλεξ

Η μελέτη συνδέει τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης με την εικόνα που αποκτάμε για το σώμα μας.

Η επίμονη και μακρόχρονη έκθεση των γυναικών (κυρίως) σε φωτογραφικό υλικό που είναι αναρτημένο σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιθανόν να τους δημιουργήσει ανασφάλεια σχετικά με την εικόνα του σώματός τους. Όσο πιο πολύ εκτίθενται, τόσο πιο συχνά προβαίνουν σε αρνητικές συγκρίσεις του εαυτού τους με τους άλλους.

Οι ειδικοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι οι φωτογραφίες των φίλων έχουν πιο ισχυρή επίδραση από τις φωτογραφίες των διασήμων ανθρώπων. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι πιο νέες γυναίκες, μιας και κάνουν μεγαλύτερη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης σε σύγκριση με τους άνδρες και ανεβάζουν στο διαδίκτυο περισσότερες φωτογραφίες του εαυτού τους. Γι' αυτό και οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους σε αυτές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα αποτελέσματά τους (εν μέρη έστω) δεν ισχύουν και για το αντρικό φύλο.

Η ανησυχία με το βάρος και το σχήμα του σώματος είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κουλτούρας και συνιστά ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ο θαυμασμός των διασημοτήτων ως προς τα σώματα, την ένδυση τους και την εμφάνισή τους, έχει ασκήσει σημαντική πίεση στα άτομα, στην προσπάθεια τους να εγκαταστήσουν την ταυτότητα τους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εφηβείας και της πρώτης νεότητας. Η νέα κουλτούρα των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης όμως, επιδεινώνει την κατάσταση, από τη στιγμή που οι νέοι άνθρωποι βομβαρδίζονται καθημερινά από μη ρεαλιστικές εικόνες με τις οποίες συγκρίνονται, με αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεικόνα τους.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη