Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Τεστ προσωπικότητας: Οι βαθύτεροι φόβοι σου

Το τεστ σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα από τον Ούγγρο ψυχίατρο Ζόντι (Szondi).

Σκοπός της δοκιμασίας είναι να διερευνήσει τις βαθύτερες παρορμήσεις (τα απωθημένα) ενός προσώπου, βάσει της συμπάθειας ή της αποστροφής που του προκαλούσαν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ψυχοπαθών. Το τεστ στηρίζεται στη γενική αντίληψη ότι τα χαρακτηριστικά που μας ενοχλούν περισσότερο στους άλλους, είναι εκείνα, που σε κάποιο πρώιμο στάδιο της ζωής μας, μας προκάλεσαν αποστροφή σε σχέση με τον εαυτό μας, γι’ αυτό και τα έχουμε απωθήσει.

Πριν προχωρήσεις στο τεστ, οι τρεις παρακάτω ψυχολογικές ορολογίες θα σου φανούν χρήσιμες.
Απώθηση: Σύμφωνα με τη ψυχαναλυτική αντίληψη, η απώθηση είναι ο πιο σπουδαίος ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας που διαθέτουμε. Μας κάνει να μεταθέτουμε στο ασυνείδητο (άρα να σπρώχνουμε στη λήθη) πράγματα που θα μας ήταν δυσάρεστα ή θα μας προκαλούσαν άγχος, αν υπήρχαν σε συνειδητό επίπεδο.

Άρνηση: Αποκαλείται η ψυχική διαδικασία, κατά την οποία αρνούμαστε απόλυτα τις βαθύτερες παρορμήσεις μας (δηλαδή πράγματα που θέλουμε πάρα πολύ), υιοθετώντας την ακριβώς αντίθετη από αυτές συμπεριφορά.

Εξιδανίκευση: Αποκαλείται η διαδικασία μετάθεσης (μεταφοράς) των απωθημένων μας σε επιλογές, καταστάσεις ή συμπεριφορές που είναι κοινωνικά αποδεκτές ή χρήσιμες, όπως οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα χόμπι, η επιλογή επαγγέλματος, ανώδυνες μικρές συνήθειες κτλ. 


Πως λειτουργεί το εν λόγω τεστ προσωπικότητας
Κοίτα προσεχτικά τα πορτρέτα των οχτώ παρακάτω ανθρώπων και διάλεξε εκείνον που η όψη του σου προκαλεί αποστροφή και φόβο. Στη συνέχεια, διάβασε το κείμενο που αντιστοιχεί στον αριθμό της φωτογραφίας που διάλεξες 


................................................................................................................................................


Ανάλυση χαρακτήρα: Σιγουρέψου ότι διάλεξες την σωστή εικόνα πριν αναζητήσεις την ανάλυσή της.


Εικόνα 1: Διάλεξες έναν σαδιστή
Απωθημένες τάσεις: Είναι πιθανό να έχεις απωθήσει στο υποσυνείδητό σου, κάποιες εμπειρίες από τα πρώτα χρόνια της ζωής σου, που σχετίζονται με αυταρχισμό στη συμπεριφορά σου, μια ανάγκη να κυριαρχείτε και μια ροπή προς την κακή προαίρεση. Αν διάλεξες το πορτραίτο αυτού του ανακριτικού καθηγητή, ίσως έχεις απωθήσει στο ασυνείδητο σου, κάποιες επιθετικές ή ταπεινωτικές για τους άλλους συμπεριφορές.

Άρνηση: Μάλλον είσαι ένα ολότελα άκακο και φιλήσυχο πλάσμα, πάντα έτοιμο να θυσιαστεί για τον άλλον, να τον διευκολύνει και να τον εξυπηρετήσει. Αν και είναι πιθανό να είσαι ένας χαμογελαστός υπάλληλος, ή ένας αφοσιωμένος συνεργάτης, οι ανώτεροί σου ίσως δυσκολεύονται να σε χειραγωγήσουν. Όταν δεν θέλεις να κάνεις κάτι, δημιουργείς εμπόδια (καθυστερες, μουτρώνεις ή δείχνεις κακή διάθεση). Συχνά, όταν πρέπει να αμυνθείς, καταφεύγεις στην παθητική αντίσταση και στο πείσμα, που μακροπρόθεσμα κουράζουν και φθείρουν όσους σου δημιουργούν προβλήματα. 

Εξιδανίκευση: Είναι πιθανό να έχεις μετατοπίσει τα απωθημένα σου, σε χρήσιμες και κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές και δραστηριότητες, επιλέγοντας επαγγέλματα, όπως: χειρούργος, οδοντίατρος, αστυνομικός, εισαγγελέας ή χασάπης. Μπορεί επίσης, να τα έχεις εκλογικεύσει, δηλαδή να το εξωτερικεύεις με λογικοφανείς τρόπους, που κάνουν την ύπαρξή τους κοινωνικά αποδεκτή και δεν «απειλούν» την αυτοεκτίμησή σου. Ίσως, λοιπόν, να έχεις καλύψει π.χ. τον αυταρχισμό σου, υποστηρίζοντας ένθερμα απόψεις υπέρ της καταστολής και της επιβολής της τάξης.


Εικόνα 2: Επέλεξες έναν επιληπτικό
Απωθημένες τάσεις: Όταν μιλάμε για διαταραχές της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς, που οφείλονται σε εγκεφαλική ασθένεια, βλάβη και δυσλειτουργία (όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις επιληψίας), μερικά από τα διαγνωστικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι η παρορμητικότητα, η ευερεθιστότητα, οι εκρήξεις θυμού και επιθετικότητας. Αν αυτός ο σωματώδης κύριος, με το στρογγυλό κεφάλι σου προκάλεσε αποστροφή και φόβο, ενδέχεται στη πρώιμη παιδική σου ηλικία να απώθησες στο υποσυνείδητό σου, κάποια τέτοια συναισθήματα και συμπεριφορές. 

Άρνηση: Το πιθανότερο είναι, ότι είσαι φιλειρηνικός άνθρωπος, με τεράστια αποθέματα καλοσύνης. Πράος, ανοιχτόκαρδος και από καλή «πάστα» όπως λένε, δίνεις την εντύπωση ότι είσαι υπεύθυνος και αυτοελεγχόμενος. Σταθερός στα συναισθήματά σου, δένεσαι με τους ανθρώπους, τις ιδέες και τα αντικείμενα. Συχνά όμως, στο τέλος της ημέρας, νιώθεις άδειος και εξαντλημένος, ίσως επειδή συνεχώς καταπνίγεις όποια αρνητικά συναισθήματα νιώθεις, προκειμένου να φαίνεσαι καλός σε όλους.... 

Εξιδανίκευση: Είναι πολύ πιθανό, να εκτονώνεις θετικά τον παρορμητισμό σου και να ασχολείσαι με τον αθλητισμό. Ακόμα όμως και αν δεν καταφεύγεις στα αθλήματα και στις φυσικές δραστηριότητες, ζείς πάντα ακολουθώντας ένα υπερβολικά δραστήριο ρυθμό. Μάλλον περνάς τον καιρό σου, καταστρώνοντας χίλια σχέδια και προγράμματα. Ενδέχεται όμως και να τον κατασπαταλάς, εκτονώνοντας την ενέργειά σου, μέσα από συνεχείς και άσκοπους μικροκαβγάδες στο σπίτι.


Εικόνα 3: Διάλεξες έναν κατατονικό
Απωθημένες τάσεις: Κάποια γνωρίσματα αυτής της ψυχικής διαταραχής, είναι η υπερβολική διέγερση της φαντασίας και της νόησης γενικότερα και ο αρνητισμός. Αν, λοιπόν, αυτός ο αξύριστος αλλά χαμογελαστός κύριος, σε αναστάτωσε, ίσως να έχεις απωθήσει στο ασυνείδητο σου, κάποια «κοχλάζουσα» υπερκινητικότητα του νου που, αν δεν είχε ελεγχθεί ή μετατοπιστεί, ίσως να σε είχε κάνει να χάσεις την επαφή με την πραγματικότητα.

Άρνηση: Είναι πιθανό, να μένεις «γατζωμένος» σε βεβαιότητες και να έχεις αυτοπεριοριστεί σε στερεοτυπικές συμπεριφορές (δεν σου αρέσουν οι καινοτομίες και οι αλλαγές). Ίσως είσαι ο τύπος του συνεσταλμένου και άτολμου ανθρώπου, που πιέζεται ιδιαίτερα, όταν πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Ο μεγάλος σου φόβος, είναι μην τυχόν και χάσεις τον έλεγχο. Είσαι ένα κάπως άκαμπτος, συχνά αμυντικός και ίσως συμπλεγματικός άνθρωπος, που ποτέ δεν παρεκκλίνει από τους κώδικες συμπεριφοράς. Συγκρατημένος και εσωστρεφής, δυσκολεύεσαι να μοιραστείς τα συναισθήματά σου και να αφεθείς.

Εξιδανίκευση: Είναι πιθανό, η δυνατή φαντασία σας να σε ωθεί σε «πολύχρωμες», πάντα όμως πολύ δομημένες δραστηριότητες. Έτσι, λοιπόν, ίσως έχεις στραφεί σε επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται από «περιχαρακωμένη» δημιουργικότητα, όπως π.χ. γραφίστας, δημοσιογράφος, φωτογράφος, στυλίστας.


Εικόνα 4: Διάλεξες μια σχιζοφρενή
Απωθημένες τάσεις: Η σχιζοφρενική προσωπικότητα, χαρακτηρίζεται από έντονη απάθεια, διαστρεβλώσεις της σκέψης και από ασύμβατο ή επίπεδο συναίσθημα. Αν αυτό το απαθές βλέμμα και το ανέκφραστο πρόσωπο, σε έκαναν να ανατριχιάσεις, ίσως σε κάποιο πρώιμο στάδιο της παιδικής σου ηλικίας, να απώθησες ένα συναίσθημα αδιαφορίας απέναντι στους άλλους και απόσυρσης από πράγματα και γεγονότα.

Άρνηση: Πρέπει μάλλον να είσαι πολύ κοινωνικός. Πιστεύεις στις συναναστροφές και στην επικοινωνία με τους άλλους, απολαμβάνεις την παρέα και βγαίνεις έξω συχνά. Η κοινωνικότητα σου είναι μάλλον απατηλή και ίσως κρύβει μια καλά απομονωμένη ύπαρξη, που ζει με το αίσθημα ότι είναι πάντα μόνη. Οι σχέσεις σου, μπορεί να σου φαίνονται απρόσωπες και επιφανειακές, σαν να τους λείπει το αληθινό συναίσθημα (έστω και αν – ή μάλλον ιδιαίτερα – όταν αυξάνεις τις σεξουαλικές συνευρέσεις). Κατά βάθος, ίσως να νιώθεις ότι δεν έχεις ανάγκη τους άλλους και τη συνύπαρξη μαζί τους.

Εξιδανίκευση: Μπορεί να έχεις στραφεί σε μοναχικές δραστηριότητες, ή σε ό,τι μπορεί να σχετίζεται με τη διανόηση, όπως είναι η μουσική, η ανάγνωση, ο διαλογισμός. Ενδέχεται επίσης, να έχεις αναπτύξει κάποιο ενδιαφέρον για φυσικές δραστηριότητες, που έχουν και μια μυστικιστική διάσταση, π.χ. το τρέκινγκ και η ορειβασία. Επίσης, μπορεί να αποζητάς εμπειρίες απομόνωσης, λόγου χάρη, να κάνεις το γύρο του κόσμου μόνος σου με σκάφος ή να αποσύρεσαι για κάποιο διάστημα σε μοναστήρι.


Εικόνα 5: Διάλεξες μια υστερική
Απωθημένες τάσεις: Κάποια από τα γνωρίσματα της προσωπικότητας, που αποκαλείται υστερική, είναι τα επιφανειακά και ασταθή συναισθήματα, ο ναρκισσισμός και η επιδειξιομανία. Αν διάλεξες ως το πρόσωπο που θα σε τρομάζει περισσότερο απ’ όλα, αυτή την παράξενη κυρία με τα βαριά βλέφαρα, ίσως είναι επειδή έχεις απωθήσει μια ασυγκράτητη επιθυμία να γοητεύσεις, μια ροπή προς το κραυγαλέο και μια δίψα για επιβεβαίωση.

Άρνηση: Ίσως δίνεις την εντύπωση ενός συγκρατημένου ανθρώπου, με έντονη εσωτερικότητα. Στη πραγματικότητα όμως, ενδέχεται να είσαι ένας άνθρωπος, που μολονότι εμφανίζεται ως αθόρυβος και ταπεινός, διακατέχεται από μια ακατανίκητη και υπερβολική επιθυμία να γοητεύει τους άλλους. Φροντίζεις σχολαστικά την εμφάνισή σου και τη συμπεριφορά σου. Κομψός, κλασικός, ντυμένος συνήθως στην «πένα», φροντίζεις πάντα να συνδυάζεις την αμφίεσή σου, με ένα αξεσουάρ που τραβάει το βλέμμα.

Εξιδανίκευση: Μπορεί να έχεις ασχοληθεί με μια σπάνια ειδικότητα (π.χ. λατινική φιλολογία), να κάνεις κάποιες ιδιαίτερες επιλογές (π.χ. να είσαι αποκλειστικά χορτοφάγος) ή να εκδηλώνεις μια ανώδυνη μικρή μανία ή συνήθεια, όπως π.χ. να γλείφεις τα χείλη σου πριν μιλήσεις. 


Εικόνα 6: Διάλεξες μια καταθλιπτική
Απωθημένες τάσεις: Η έλλειψη αυτοεκτίμησης, τα αισθήματα κατωτερότητας και ενοχής, είναι τα βασικότερα συμπτώματα της κατάθλιψης. Το γεγονός, ότι αυτό το άκακο ον, αποτελεί για εσένα την ενσάρκωση της αποστροφής, ίσως σημαίνει ότι είσαι ένας βαθιά θλιμμένος άνθρωπος, που καταφέρνει να έχει αυτά τα συμπτώματα υπό έλεγχο.

Άρνηση: Πρέπει, μάλλον, να είσαι μια εξωστρεφής, άνετη και ανέμελη προσωπικότητα. Μερικές φορές μάλιστα, μπορεί να εμφανίζεσαι σαν ένας πραγματικός ανεμοστρόβιλος. Επιδεικνύεις δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία κάθε στιγμή. Μερικές φορές βέβαια, εκνευρίζεσαι, ή εκδηλώνεις κρίσεις δυσθυμίας και παράξενης μελαγχολίας (το σύνδρομο του θλιμμένου κλόουν). Μπορεί επίσης να γίνεις καχύποπτος και πικρόχολος.

Εξιδανίκευση: Είναι πολύ πιθανό, να μεταθέτεις την ψυχική σου δυστυχία, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ψυχολόγου των άλλων, ψάχνοντας να βρεις λύσεις στα προβλήματά τους. Εναλλακτικά, στρέφεσαι ή και αφιερώνεσαι ολόψυχα σε κάποιου είδους στράτευση.


Εικόνα 7: Διάλεξες έναν μανιακό
Απωθημένες τάσεις: Κάποια από τα διαγνωστικά χαρακτηριστικά της μανίας, είναι η εξωστρέφεια, η υπερδιέγερση, η υπερεκτίμηση του εαυτού και η αλόγιστη σπατάλη συναισθημάτων και χρημάτων. Αν αυτή η καλοσυνάτη φάτσα, σου προκαλεί αποστροφή, ίσως σημαίνει πως κρύβεις μέσα σου μια έξαψη, που αν δεν ελεγχόταν, θα σε μετέτρεπε σε κάποιο φωτισμένο ή φανατικό «μύστη», με τον οποίο θα ήταν αδύνατον να ζήσει κανείς.

Άρνηση: Είναι πολύ πιθανό, να είσαι κάποιος που δεν θέλει να προκαλεί με τη συμπεριφορά του και που απεχθάνεται τον θόρυβο, τις ακρότητες και τις υπερβολές. Είσαι ένα πρότυπο διακριτικότητας, αυτοσυγκράτησης και μέτρου. Λογικοί και οικονόμοι, έχεις πάντα μια απόλυτα ελεγχόμενη συμπεριφορά: τίποτα δεν χάνεις και τίποτα δεν σου ξεφεύγει. Μερικές φορές όμως, αυτό το μανιακό απωθημένο σου, μπορεί να εκδηλώνεται με έναν κοινωνικό τρόπο, όπως με το να έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από τους άλλους, εκφράζοντας την ανάγκη να τα ελέγχεις όλα, να τα επαληθεύεις και να τα επιβλέπεις.

Εξιδανίκευση: Ενδέχεται όμως και να έχεις εξιδανικεύσει αυτά τα απωθημένα. Έτσι είναι πιθανό, να είσαι ο χαρούμενος σύντροφος, η «ψυχή» της παρέας, ο DJ, με λίγα λόγια το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μπορεί να διοργανώνεις τις πιο επιτυχημένες γιορτές ή διασκεδάσεις και να χαρίζεις στους άλλους όλες τις χαρές. Στη περίπτωση αυτή, το μέλλον σου βρίσκεται στις δημόσιες σχέσεις, στη διαφήμιση ή σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τη διασκέδαση.


Εικόνα 8: Διάλεξες μια προσωπικότητα με διαταραγμένη ταυτότητα
Απωθημένες τάσεις: Αυτού του είδους η προσωπικότητα, εκφράζεται με μια επιθυμία του ατόμου να ζει και να γίνεται αποδεκτό ως μέλος του αντίθετου φύλου. Αν αυτός ο νεαρός σου φαίνεται επικίνδυνος και διεφθαρμένος, ίσως στη πρώιμη παιδική σου ηλικία, να απώθησες κάποιο πρόβλημα ταυτότητας ή πιο ειδικά κάποιο πρόβλημα σχετικά με τη ταυτότητα του φύλου σου.

Άρνηση: Αν λειτούργησε ο αμυντικός μηχανισμός της άρνησης, μπορεί να έχεις μια τάση να επιβεβαιώνεις εμφατικά το βιολογικό σου φύλο. Στη περίπτωση αυτή, οι συμπεριφορές, οι τρόποι και η εμφάνισή σου, τονίζουν ότι είσαι ένας πραγματικός άντρας ή μια αληθινή γυναίκα. Αν είσαι άντρας, μπορεί να είσαι πολύ ''μάτσο'', αν είσαι γυναίκα μπορεί να είσαι υπερβολικά σέξι και να καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια για να σαγηνεύσεις τους άλλους (π.χ. να φλερτάρετε συνέχεια). Μπορεί επίσης, να είσαι πολύ ανταγωνιστικός απέναντι στους ομόφυλους σου και ίσως αναλώνεσαι με το πως να κλέψεις το σύντροφό τους.

Εξιδανίκευση: Είναι πιθανό, να αφιερώνεις ολόκληρη τη ζωή σου, αποκλειστικά στον αγώνα για τις βασικές ανθρώπινες αξίες, όπως η ισότητα των δύο φύλων, η εξίσωση των μισθών, τα ίσα δικαιώματα, ή να σου αρέσουν (και να σημειώνεις επιτυχία) σε δραστηριότητες που παραδοσιακά συνδέονται με το άλλο φύλο, όπως στην περίπτωση των αντρών: η μόδα, η κομμωτική, το μακιγιάζ και στην περίπτωση των γυναικών: η μοτοσικλέτα, το κυνήγι κλπ.