Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Τελικά ο καφές μας ξυπνάει ή όχι;

Πολλοί βασίζονται στον καφέ για να «ξυπνήσουν» και να ξεκινήσουν με ενέργεια τη μέρα τους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου (Αγγλία) υποστηρίζουν ότι αυτή η «πρωινή τόνωση» την οποία υποτίθεται μας δίνει ο καφές, δεν βρίσκεται στην καφεΐνη αλλά ίσως στο μυαλό τους. Στα πλαίσια της μελέτης τους, πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε άτομα ηλικίας 18-47 ετών που έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ την μέρα και αυτοπροσδιορίζονταν ως λάτρεις του ροφήματος. 

Οι εθελοντές, στην διάρκεια της έρευνας, συνέχισαν όπως και πριν να πίνουν καφέ (την ίδια ώρα και την ίδια ποσότητα) με τη μόνη διαφορά, ότι χωρίς να το γνωρίζουν το ρόφημα που έπιναν δεν περιείχε καθόλου καφεΐνη. Διαπιστώθηκε ότι η απουσία της καφεΐνης όχι μόνο δεν μετέβαλε την φυσική και ψυχική κατάσταση των εθελοντών, αλλά αντίθετα, αυτοί ένιωθαν πιο ενεργητικοί και ευδιάθετοι.

Οι ειδικοί σχεδίασαν μάλιστα διάφορα τεστ που κατέγραφαν τη νοητική διαύγεια, την ψυχική διάθεση αλλά και τους χρόνους αντίδρασης, τα οποία κλήθηκαν να κάνουν τόσο άτομα που έπαιρναν μέρος στην έρευνα όσο και άτομα που έπιναν κανονικό καφέ. Όπως διαπιστώθηκε, σε πολλές περιπτώσεις εκείνοι που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη τα κατάφεραν πολύ καλύτερα σε αυτά τα τεστ από εκείνους που έπιναν κανονικό καφέ. 

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι δυνάμεις παροχής ενέργειας του καφέ είναι πολύ πιθανό, τουλάχιστον εν μέρει, να οφείλονται στην αυθυποβολή του καταναλωτή που προσδοκά και αναμένει τόνωση από την καφεΐνη. Οι λάτρεις του καφέ προσδοκούν τόσο έντονα την τόνωση που θα τους προσφέρει η καφεΐνη ώστε νιώθουν την επίδραση της ακόμη και όταν δεν την έχουν καταναλώσει» αναφέρει ένας εκ των ερευνητών.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος