Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Η μοναξιά ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος

Καναδοί ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι η κοινωνική απομόνωση κάνει τους ανθρώπους να κρυώνουν.

«Διαπιστώσαμε πως η εμπειρία του κοινωνικού αποκλεισμού κάνει πραγματικά τον άνθρωπο να νιώθει κρύο», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Τσεν-Μπο Ζονγκ. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο πραγματοποίησαν μια σειρά δύο πειραμάτων για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα.

Στο πρώτο συμμετείχαν 65 φοιτητές οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι φοιτητές της πρώτης ομάδας κλήθηκαν να θυμηθούν κάποια φορά που ένιωσαν κοινωνικά αποκλεισμένοι ή απομονωμένοι και οι φοιτητές της δεύτερης να θυμηθούν κάποια στιγμή που ένιωσαν να τους «αγκαλιάζει» ο περίγυρος. Έπειτα, ζητήθηκε από όλους να υπολογίσουν τη θερμοκρασία του δωματίου όπου βρίσκονταν. Οι εκτιμήσεις κυμάνθηκαν από 12 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Όσοι είχαν θυμηθεί κάποια αρνητική εμπειρία έδωσαν τις χαμηλότερες εκτιμήσεις.

Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές ζήτησαν από 52 φοιτητές να παίξουν στο κομπιούτερ ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου. Το είχαν σχεδιάσει έτσι ώστε κάποιοι εθελοντές να δέχονται πολλές πάσες και άλλοι καμία. Κατόπιν, τους ρώτησαν τι προτιμούσαν, έναν ζεστό καφέ, μια ζεστή σούπα, κράκερ, μήλο ή αναψυκτικό. Οι «μη δημοφιλείς» συμμετέχοντες ζήτησαν κατά κανόνα ζεστή σούπα ή καφέ.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη