Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Κάποιοι εθίζονται περισσότερο στη νικοτίνη

Οι καπνιστές με σκουρόχρωμο δέρμα μάλλον επηρεάζονται περισσότερο από τη νικοτίνη.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Η.Π.Α.) τονίζουν πως είναι πιθανό η νικοτίνη να ενώνεται με τη μελανίνη, τη χρωστική δηλαδή ουσία που δίνει στο δέρμα, στα μαλλιά και στα μάτια μας το χρώμα τους. Όσο πιο σκουρόχρωμο είναι το δέρμα, τόσο περισσότερη μελανίνη περιέχει και πιθανώς τόσο περισσότερη νικοτίνη αποθηκεύει.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Γκάρι Κινγκ, καθηγητή Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στο πανεπιστήμιο, υπέβαλαν 150 καπνιστές-εθελοντές σε εξειδικευμένες εξετάσεις για να μετρήσουν τα επίπεδα μελανίνης και κοτινίνης στον οργανισμό τους. Η κοτινίνη είναι ένα υποπροϊόν της νικοτίνης, το οποίο χρησιμοποιείται στην ιατρική έρευνα για να μετρήσει και την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα. Οι ερευνητές πήραν επίσης συνεντεύξεις από τους εθελοντές για να διαπιστώσουν εάν κάπνιζαν λίγο, μέτρια ή ήταν μανιώδεις καπνιστές.

Όπως έδειξε η συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων που συγκέντρωσαν, οι εθελοντές με την περισσότερη μελανίνη κάπνιζαν και τα περισσότερα τσιγάρα, ενώ είχαν και την περισσότερη κοτινίνη στον οργανισμό τους. Επιπλέον, είχαν και την μεγαλύτερη εξάρτηση στο κάπνισμα, όπως αυτή αξιολογήθηκε από τις συνήθειές τους (λ.χ. σηκώνονταν στη μέση της νύχτας για να καπνίσουν ή η πρώτη τους κίνηση το πρωί ήταν να ανάψουν τσιγάρο). Τα ευρήματα αυτά πιστεύεται πως μπορεί να ρίξουν φως στο γιατί μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται από τη νικοτίνη πολύ περισσότερο από άλλους.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη