Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Εστίες βακτηρίων οι πετσέτες της κουζίνας

Οι πετσέτες της κουζίνας φιλοξενούν αποικίες επικίνδυνων βακτηρίων τονίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανακάλυψαν ότι το 89% των πετσετών κουζίνας φιλοξενούν εντερικά βακτήρια, με το 25% εξ αυτών να περιέχουν το βακτήριο E. coli. «Η συχνή μόλυνση του σφουγγαριού της κουζίνας και των πετσετών υποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα μπορούσε να παίξει ρόλο ως προς την μόλυνση των τροφίμων και των χεριών μας» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Τα εντερικά βακτήρια, που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις, βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες, γιατί αναπαράγονται ταχύτατα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην κουζίνα. «Μπορεί να νομίζουμε ότι καθαρίζουμε τον πάγκο σκουπίζοντάς τον με μια πετσέτα πριν ακουμπήσουμε το φαγητό πάνω του. Αν όμως η πετσέτα είναι βρώμικη, τότε απλά μεταφέρουμε εκατοντάδες χιλιάδες βακτήρια στο φαγητό μας» εξηγεί η ερευνήτρια Κέλι Ρέινολντς.

Η ίδια υποστηρίζει πως ο μόνος τρόπος για να διατηρούμε τις πετσέτες της κουζίνας πραγματικά καθαρές είναι να τις πλένουμε μετά από κάθε χρήση. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου πρακτικό και φαντάζει αρκετά δύσκολο, προτείνει τη βύθισή των χρησιμοποιημένων πετσετών  σε νερό με χλώριο και στη συνέχεια το άπλωμά τους για να στεγνώσουν πλήρως.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη