Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Οι ελέφαντες είναι εξαιρετικοί μετεωρολόγοι

Οι ελέφαντες μπορούν να «μυριστούν» μια καταιγίδα που πλησιάζει από απόσταση 241 χιλιομέτρων μακριά.

Οι ελέφαντες έχουν πολύ καλή ακοή και  χάρη σε αυτήν μπορούν να ανιχνεύσουν πολύ χαμηλές συχνότητες. Αν αναλογιστεί κανείς και το μέγεθος των αυτιών τους, δεν προκαλεί έκπληξη αυτή τους η ικανότητα. Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι τα πλάσματα αυτά μπορούν να ακούσουν τα χαμηλά βουητά των κεραυνών και τον ήχο των βροχοπτώσεων από πολλά χιλιόμετρα μακριά, για να προβλέψουν πότε θα πλησιάσει στην περιοχή τους η κακοκαιρία.

Η ερευνητική ομάδα, παρακολούθησαν επί επτά χρόνια τις μετακινήσεις εννέα ελεφάντων στη Ναμίμπια από διαφορετικά κοπάδια, στους οποίους τοποθέτησαν GPS. Διαπιστώθηκε ότι οι ελέφαντες άλλαζαν συνεχώς περιοχές κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο. Ανακάλυψαν πως οι ελέφαντες μπορούσαν να «διαισθανθούν» αυτό που συνέβαινε πολλά χιλιόμετρα μακριά, προέβλεπαν τις καταιγίδες και κινούνταν ανάλογα.

«Χρειάζονται τη βροχή. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, μόλις οι ελέφαντες ''ακούσουν'' τη βροχή, αρχίζουν να μετακινούνται προς αυτή, κάτι που τους επιτρέπει να φτάνουν στο νερό πιο γρήγορα» εξηγεί ένα μέλος της έρευνας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι  η γνώση του τρόπου με τον οποίο μετακινούνται οι ελέφαντες, θα βοηθήσει τους ειδικούς να προβλέψουν τις κινήσεις τους και να τους προστατέψουν από τους λαθροθήρες.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη