Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Είναι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια επικίνδυνα;

Στατιστικά, 1 στις 10 γυναίκες φορά ψηλοτάκουνα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και το 1/3 εξ αυτών σκοντάφτει η πέφτει μια φορά τουλάχιστον. 

Τα ψηλοτάκουνα αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες που οδηγούν σε χρόνια προβλήματα στα πόδια. Η υπερβολική χρήση τους υποβάλλει τα δάχτυλα των ποδιών σε έντονη ταλαιπωρία, λόγω του ότι τα αναγκάζει να βρίσκονται σε αφύσικη στάση για αρκετή ώρα που ενδέχεται να προκαλέσει από είσφρυση όνυχος μέχρι μη αναστρέψιμη ζημιά στους τένοντες των ποδιών. 

Επίσης, τα ψηλοτάκουνα είναι συχνά υπεύθυνα για την εμφάνιση κάλων, για μυϊκούς τραυματισμούς, οστεοαρθρίτιδα, έντονους πόνους στη μέση και τα πέλματα και παραμόρφωση των δακτύλων. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητη η μη χρησιμοποίησή τους, αρκεί οι γυναίκες που τα φοράνε να παίρνουν ορισμένες προφυλάξεις ώστε να αποφύγουν την υπερβολική καταπόνηση των ποδιών τους. Αυτές είναι:

01. Φυσιολογικό ύψος: Επιλογή παπουτσιών με πιο χαμηλό και χοντρό τακούνι για καλύτερη κατανομή του βάρους του σώματος.

02. Μαλακοί πάτοι: Θα μειώσουν την πίεση που δέχονται τα δάχτυλά των ποδιών με αποτέλεσμα το περπάτημα να γίνεται ευκολότερο.

03. Σωστό νούμερο: Το πόδι δεν πρέπει να φεύγει μπροστά γιατί θα πιέζονται ακόμα περισσότερο τα δάχτυλά.

04. Συνθήκες: Το πρόγραμμα της ημέρας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Να αποφεύγονται τα ψηλοτάκουνα αν προβλέπονται πολλές ώρες ορθοστασίας και περπατήματος.

05. Εφεδρικό ζευγάρι: Να αποφεύγεται το φόρεμα των ψηλοτάκουνων όλη την ημέρα. Μια σακούλα με ένα δεύτερο, πιο άνετο ζευγάρι θα ανακουφίσει τα πόδια.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη