Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Πως να «ξεγελάσεις» το κρύο

Υπάρχουν 10 απλές, έξυπνες και επιστημονικές κινήσεις, οι οποίες μπορούν να ξεγελάσουν την αίσθηση του κρύου που νιώθουμε.

01. Μην βάζεις τα χέρια στις τσέπες: Οι ειδικοί συστήνουν να τρίβουμε τις παλάμες μας μεταξύ τους ή να αφήνουμε τα χέρια μας να κινούνται ελεύθερα στο πλάι, γιατί έτσι οι μύες γυμνάζονται, βελτιώνεται η ροή του αίματος και κατά συνέπεια παράγεται σωματική θερμότητα. Ωστόσο, αν είμαστε αναγκασμένοι να παραμένουμε ακίνητοι, τότε το να τα βάλουμε στις τσέπες βοηθάει, γιατί έτσι μειώνεται η απώλεια θερμότητας από τις επιφάνειες των χεριών.

02. Να φοράς συνθετικό σκούφο: Οι ειδικοί συμβουλεύουν να προτιμάμε τους σκούφους από συνθετικά υλικά (π.χ. φλις) και όχι τους μάλλινους. Τα συνθετικά υλικά παρέχουν καλύτερη προστασία, καθώς «παγιδεύουν» αέρα, που δρα ως ένα είδος πρόσθετης μόνωσης, και έτσι περιορίζουν καλύτερα την απώλεια θερμοκρασίας από το κεφάλι. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία, καλό είναι να φοράμε σκούφο που να καλύπτει και τα αφτιά μας, που έχουν μεγάλη επιφάνεια και από τα οποία χάνεται επίσης θερμότητα.

03. Να Αναπνέεις από τη μύτη:  Οι ειδικοί συστήνουν να αναπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Η μύτη και τα ιγμόρεια λειτουργούν ως μηχανισμός θέρμανσης, καθώς φιλτράρουν και ζεσταίνουν τον αέρα που πηγαίνει προς τους πνεύμονες.

04. Να τρως σούπες και φασολάδα: Κατά τη διαδικασία της πέψης, όπου ο οργανισμός διασπά την τροφή και απορροφά τα πολύτιμα θρεπτικά της συστατικά, παράγεται θερμότητα (θερμογένεση), η ποσότητα της οποίας εξαρτάται από το είδος της τροφής και τις θερμίδες που περιέχει. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, η πέψη τροφών που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, πουλερικά, ψάρια, ξηροί καρποί) και υδατάνθρακες (π.χ. ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, δημητριακά) αναγκάζει τον οργανισμό να καταναλώσει μεγαλύτερη ενέργεια για να τις μεταβολίσει και έτσι αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Γι’ αυτό, δύο πολύ καλές επιλογές για τις κρύες μέρες του χειμώνα είναι οι σούπες (π.χ. κοτόσουπα, ψαρόσουπα) και φυσικά η φασολάδα. Εκτός αυτών, καλό είναι να προτιμάμε γενικά τα ζεστά φαγητά, γιατί προσφέρουν έτοιμη θερμότητα στον οργανισμό μας.

05. Μακριά από το αλκοόλ: Οι ειδικοί, διαβεβαιώνουν ότι το αλκοόλ έχει αντίθετα αποτελέσματα, απ' ότι πιστεύουμε, καθώς η κατανάλωση οινοπνεύματος προκαλεί διαστολή των αγγείων του δέρματος με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η απώλεια θερμότητας και να κρυώνουμε περισσότερο.

06. Να πίνεις ντεκαφεϊνέ ροφήματα: Η καφεϊνη έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει τους υποδοχείς στα αιμοφόρα αγγεία και να τα εμποδίζει να συστέλλονται, με αποτέλεσμα το σώμα μας να χάνει θερμότητα και ως εκ τούτου να αισθανόμαστε εντονότερα το κρύο.

07. Μην κάνεις το σπίτι σου «φούρνο»: Η απότομη έκθεση από τη ζέστη στο κρύο μπορεί να διαταράξει την ομαλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων του σώματός μας. Έτσι, συστήνεται η θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους να διατηρείται μεταξύ 18-20° C. Από τις πιο γνωστές αγγειοσυσπαστικές διαταραχές που προκαλούνται (και) από την έκθεση σε κρύο περιβάλλον είναι το σύνδρομο Raynaud, που προκαλεί κακή αιμάτωση και χαρακτηρίζεται από μεταβολή του χρώματος των δαχτύλων.

08. Να μην ντύνεσαι με πολλά και βαριά ρούχα: Η αντίληψη σύμφωνα με την οποία πρέπει να βγαίνουμε στο κρύο ντυμένοι με πολλά και βαριά ρούχα είναι λανθασμένη. Το μυστικό είναι να φοράμε τα ρούχα σε στρώσεις (π.χ. αντί για ένα χοντρό πουλόβερ, να προτιμάμε πουκάμισο και ένα πιο ελαφρύ πουλόβερ), ώστε να μπορούμε να τα αφαιρούμε σε δόσεις και να μη βγαίνουμε στο κρύο ιδρωμένοι. Προσαρμόζουμε κάθε φορά το ντύσιμό μας στις καιρικές συνθήκες, στις δραστηριότητές μας, καθώς και στη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο κινούμαστε. Καλό είναι να διατηρούμε τα πόδια μας ζεστά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το αίσθημα του κρύου είναι πιο έντονο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε εξάλλου πως το σώμα στις χαμηλές θερμοκρασίες έχει την ιδιότητα να μειώνει τη ροή του αίματος στα άκρα, για να διοχετεύει περισσότερο αίμα στα ζωτικά όργανα.

09. Να αφιερώνεις χρόνο με φίλους σου: Η παρέα με φίλους μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τη θερμοκρασία στον χώρο όπου βρισκόμαστε. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (Καναδάς) διαπίστωσαν ότι η μοναξιά εντείνει το αίσθημα του ψύχους, ενώ αντιθέτως, οι κοινωνικές επαφές μας κάνουν να νιώθουμε πιο ζεστοί. Πιθανολογείται ότι η καλή παρέα αποσπά την προσοχή μας από το κρύο και γεννά θετικά συναισθήματα.

10. Να κάνεις πρωινή γυμναστική: Η άσκηση, και κυρίως η αεροβική, το πρωί πριν βγούμε από το σπίτι, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος με τη σειρά του τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι το σώμα μας παράγει θερμότητα. Πολύ βοηθητικό είναι να κάνουμε μικρές κινήσεις όσο ακόμη είμαστε στο κρεβάτι (π.χ. να κουνάμε τα δάχτυλα των ποδιών πάνω-κάτω, να κάνουμε περιστροφικές κινήσεις με τους αστραγάλους μας, να σφίγγουμε και να χαλαρώνουμε τους μηρούς και τους γλουτούς).