Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Πώς αντέχουν οι πιγκουίνοι το πολικό ψύχος;

Ήξερες ότι οι αρσενικοί αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και τέσσερις μήνες χωρίς τροφή;

Οι πιγκουίνοι καταφέρνουν να επιβιώνουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις συνθήκες που επικρατούν στην Ανταρκτική, οι οποίες χαρακτηρίζονται από το πολύ κρύο, τους ισχυρούς ανέμους και τους μήνες ολόκληρους στο σκοτάδι. Γενετικές αναλύσεις στο γονιδίωμα των πιγκουίνων αποκάλυψαν τα μυστικά επιβίωσής τους.
Οι επιστημονικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι οι πιγκουίνοι διαθέτουν ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία της πρώτης ύλης που απαιτείται για την κατασκευή των φτερών τους, πρωτεΐνες γνωστές ως βήτα-κερατίνες. Λόγω του ότι οι πιγκουίνοι φέρουν περισσότερα γονίδια για ένα συγκεκριμένο τύπο βήτα-κερατίνης από οποιοδήποτε άλλο πτηνό, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό τους επιτρέπει να αναπτύσσουν το παχύ φτέρωμά τους από κοντά και σκληρά φτερά, κάτι που τους κρατάει ζεστούς. Επίσης, τα πολύ πυκνά φτερά τους, παγιδεύουν τον αέρα ανάμεσά τους, παρέχοντάς τους αδιάβροχη προστασία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ακόμη, ότι οι πιγκουίνοι φέρουν ένα γονίδιο, που ονομάζεται DSG1. Το γονίδιο αυτό, είναι γνωστό ότι συμμετέχει σε μια δερματολογική ασθένεια στους ανθρώπους, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ σκληρό δέρμα στις παλάμες και τα πόδια. Εικάζεται ότι τα εν λόγω γονίδια, μπορεί να βοηθούν τους πιγκουίνους να αναπτύσσουν ένα μοναδικά σκληρό δέρμα. Όσον αφορά την αντοχή των πιγκουίνων χωρίς τροφή για μεγάλο διάστημα, αυτό γίνεται χάρη σε έναν μηχανισμό αποθήκευσης του λίπους που διαθέτουν, ένας μηχανισμός που λειτουργεί όχι μόνο σαν θερμαντική «μόνωση», αλλά και σαν αποθήκη τροφής.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη
Πηγές: www.real.gr, www.tovima.gr, www.econews.gr