Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Είναι το πράσινο χρώμα στις πατάτες επικίνδυνο;

Παρόλο που το πράσινο μέρος της πατάτας είναι τοξικό, γίνεται επικίνδυνο μόνο αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. 

Το φυτό της πατάτας περιέχει σολανίνη, μια ουσία που ανήκει στην οικογένεια των αλκαλοειδών, μιας ομάδας ιδιαίτερα τοξικής, η οποία, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει την κοκαΐνη, τη νικοτίνη και τη μορφίνη. Η μεγαλύτερη ποσότητα σολανίνης στις πατάτες βρίσκεται στα φύλλα και στους βλαστούς, αλλά σε μικρότερη ποσότητα συναντάται και κάτω από τη φλούδα και στους οφθαλμούς της.

Γιατί μια πατάτα πρασινίζει; Κατά διάρκεια της ανάπτυξής της, αν μια πατάτα ξεσκεπαστεί τυχαία από το χώμα και εκτεθεί στο φως, τότε αρχίζει να φωτοσυνθέτει. Δημιουργεί χλωροφυλλη και η επιφάνειά της αποκτά ένα πράσινο χρώμα. Ταυτόχρονα όμως, στο σημείο αυτό, παράγει και σολανίνη. Ωστόσο, ενώ το πράσινο χρώμα είναι μια προειδοποίηση της μητέρας φύσης ότι αυτό το μέρος της πατάτας κρύβει δηλητήριο, η κατανάλωσή της δεν μας βλάπτει, εκτός και αν προσληφθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Η ποσότητα της σολανίνης είναι μεγαλύτερη όταν μια πατάτα είναι ρυτιδωμένη ή σπογγώδης, γι'αυτό και προτείνεται οι συγκεκριμένες πατάτες να πετιούνται. Όσον αφορά τη συντήρησή τους, οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται σε σκοτεινό, ξηρό και ελαφρώς ψυχρό μέρος. Στο ψυγείο δεν ενδεικνύεται η τοποθέτησή τους, καθώς σε τέτοιες θερμοκρασίες έχουν όχι μόνο την τάση να παράγουν σολανίνη, αλλά μετατρέπουν και ένα μέρος από το άμυλο που περιέχουν σε ζάχαρη, κάτι που τις δίνει μια χαρακτηριστική γλυκύτητα και τις κάνει να σκουραίνουν όταν τηγανίζονται.


Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Robert L. Wolke (What Einstein Told His Cook, 2002), www.herald.co.zw,