Από το Blogger.

Αναζήτηση άρθρου

Δημοφιλέστερα εβδομάδας

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

Το τελευταίο δημοψήφισμα στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ

Κι όμως οι Γερμανοί μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν έχουν κάνει ούτε ένα δημοψήφισμα.

Ο λόγος που οι Γερμανοί δεν έχουν κάνει ούτε ένα δημοψήφισμα μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο είναι ότι το δημοψήφισμα τους θυμίζει έντονα τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος τα έκανε συνέχεια. Όχι βέβαια ότι ο Χίτλερ σεβόταν τη δημοκρατική διαδικασία, αλλά τα δικά του δημοψηφίσματα είχαν πάντα καθοδηγούμενα ερωτήματα. Ο Αδόλφος Χίτλερ διενήργησε συνολικά τέσσερα δημοψηφίσματα.

Το πρώτο δημοψήφισμα: Πραγματοποιήθηκε στις 12.11.1933, όπου οι Γερμανοί πολίτες κλήθηκαν να επικυρώσουν την απόφαση του Χίτλερ να αποχωρήσει από τη Σύνοδο της Γενεύης για τον αποκλεισμό. Το 99% αυτών που ψήφισαν, ψήφισε «Ναι». Άξιο αναφοράς είναι πως στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου ψήφισαν 2.242 κρατούμενοι, και από αυτούς οι 2.154 ψήφισαν «Ναι».

Το δεύτερο δημοψήφισμα: Πραγματοποιήθηκε στις 19.08.1934 και το θέμα του ήταν οι Γερμανοί πολίτες να πουν αν μετά το θάνατο του Προέδρου Hindenburg ήθελαν ο Αδόλφος Χίτλερ να γίνει ο Φύρερ. Η συμμετοχή έφτασε στο 95% και από αυτούς το 90% (38.000.000 άνθρωποι), ψήφισε «Ναι». Δεκαοκτώ μήνες νωρίτερα, όταν το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ κατέβηκε στις εκλογές είχε πάρει μόλις το 44% (17.077.180 ψήφους).

Το τρίτο δημοψήφισμα: Πραγματοποιήθηκε στις 29.03.1936 και έθεσε ερώτημα αν Γερμανοί ήταν ή δεν ήταν σύμφωνοι με την πρόταση κατά την οποία οι Γερμανοί θα καταλάμβαναν στρατιωτικά το Rheinland, το οποίο σύμφωνα με τη συνθήκη των Βερσαλλιών ήταν αποστρατικοποιημένη ζώνη. Ψήφισε το 99% των ψηφοφόρων. Από αυτούς, το 98,8% ψήφισε «Ναι».

Το 4ο δημοψήφισμα: Πραγματοποιήθηκε στις 10.04.1938 και οι Γερμανοί πολίτες κλήθηκαν να πουν αν ήθελαν την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία. Το 99% των ψηφοφόρων ψήφισε «Ναι».

Ο Χίτλερ είχε φτάσει την καθοδήγηση στο δημοψήφισμα στο απόγειο της ακμής της: Καθοδηγούμενα ήταν ακόμα και τα κυκλάκια του ΝΑΙ και του ΟΧΙ.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος